Campanie de strângere de semnături în biserici pentru eliberarea Monicăi Iacob Ridzi, în orașul în care este primar soțul ei

Publicat: 11/03/2015, 13:24
Actualizat: 12/03/2015, 07:44

În mai multe biserici ortodoxe din municipiul Petroșani, unde soțul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu, este primar, se strâng semnături pentru a cere grațierea fostului ministru al Tineretului și Sportului, condamnată la cinci de închisoare pentru abuz în serviciu, însă reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei susțin că nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Listele pe care enoriașii pot semna și care urmează să fie trimise președintelui Klaus Iohannis cu solicitarea de grațiere pentru fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt amplasate în biserici, în locurile unde se vând lumânările și se lasă „pomelnicele”.

„Campania de strângere de semnături s-a demarat de către credincioși, care au fost impresionați de povestea unei mame bolnave care a lăsat acasă doi copii care i-au moștenit boala. Am făcut apel într-o zi de vineri în biserică, nu duminică, atunci când sunt cei mai mulți enoriași, pentru a anunța credincioșii că pot să se înscrie pe listă, însă această campanie nu este a bisericii, și nici a mea ca preot. Lista este în locul unde se vând lumânări și se pun pomelnice și cei care semnează trebuie să dea și seria și numărul cărții de identitate ca să poată fi verificate datele”, susține preotul Octavian Pătrașcu, de la Biserica Sfânta Mare Muceniță Varvara, din cartierul Aeroport din Petroșani, unul dintre preoții care au făcut apel la credincioși pentru a susține grațierea Monicăi Iacob Ridzi.

Potrivit acestuia, până miercuri, pe lista aflată în Biserica Sfânta Mare Muceniță Varvara s-au înscris mai puțin de 100 de persoane.

Liste asemănătoare sunt deschise la alte două biserici ortodoxe din centrul municipiului Petroșani, dar, cu toate acestea, reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei susțin că nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe.

„Părintele protopop din Valea Jiului ne-a anunțat că este o inițiativă a credincioșilor de strângere de semnături pentru grațierea unei persoane bolnave care are doi copii în întreținere. Nu a fost o inițiativă a preoților. Credincioșii au inițiat acest demers și nu este o acțiune a Bisericii Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Gabriel Miricescu.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Județeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde urma să stea în perioada de carantină de 21 de zile.

În 3 martie, ea a fost însă transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, în baza unei solicitări personale de internare în spital, ea motivând că suferă de mai multe boli, printre care trombofilie și leuconeutropenie, și că se simte rău.

În același dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din Ministerul Tineretului și Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta și-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit și alți șase foști angajați ai Ministerului, aceștia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre co-inculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

La data trimiterii dosarului în judecată, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933 de lei (640.000 de euro), precizând că își rezervă dreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal